Sportpszichológia

1. Mivel foglalkozik a sportpszichológia

A sportpszichológia a sportolók mentális állapotának felmérésével és optimalizálásával foglalkozik. Kezdetben a sportoló személyiségének megismerése történik különböző sportpszichológiai tesztekkel, módszerekkel és beszélgetéssel. Ez általában 1-3 alkalom. Ezután kezdjük el a sportpszichológiai tanácsadást, egy rövidebb vagy hosszabb folyamat keretében. Ezt személyre szabott beszélgetések alkotják, mely során a sportolók elsajátítják a számukra legmegfelelőbb mentális technikákat és módszereket a teljesítményfokozás érdekében, valamint segítségnyújtást kapnak egyéb problémáik kezelésében is. Megismerjük a sportoló személyiségét, erősségeit, fejlesztendő területeit (hiányosságait), mentális képességeit, eredményességét, motivációs hátterét. A megfelelő bizalmi légkör kialakítása után, a sportoló személyiségének feltérképezése által, feltárjuk az esetleges problémák okait, tudatosítjuk és közösen dolgozunk a sportoló mentális állapotának megerősítésében és fejlesztésében. Szükség esetén konzultálunk a szülővel, edzővel a sportoló érdekében.

2. Miben tud segíteni a sportpszichológus

Az edzők fizikailag edzik a sportolókat, a sportpszichológus pedig a lelküket „edzi”, egyfajta „mentális edző” szerepét tölti be. Ha pl. elképzelünk két úszót, akik ugyanolyan tehetségesek és ugyanúgy felkészültek, az fog győzni közülük, aki fejben jobban ott van. Fejben pedig az van jobban „ott”, aki jól viseli a versenyhelyzetet, tudja kezelni a kudarcot és a sikert, képes fókuszálni a gondolatait, ki tudja zárni a külvilágot. Hiába vagyunk csúcsformában fizikailag, ha verseny közben érzelmileg labilissá válunk, csökken az önbizalmunk, a normális szintnél magasabbá válik az izgalmi szintünk, szorongunk vagy kihagy a figyelmünk. Ez a mozgásunk szétesését, a fókuszáltságunk csökkenését és a helyzet feletti kontroll elvesztését eredményezheti, ami által már nem tudjuk kihozni magunkból a legtöbbet. Tipikus jelenség, amikor edzésen jobban teljesít valaki, mint versenyen hasonló okok miatt. Ennek az elkerülésében segíthet a sportpszichológus különböző technikák és módszerek alkalmazásával.
Aki magabiztos, az rendben van magával és a világgal. Ismeri és elfogadja magát kívül-belül. Tudja, mire képes, és adott helyzetben ki is tudja hozni magából a legtöbbet. A sporteredmények kíméletlenül megmutatják a különbséget önbizalom és önbizalomhiány között.
A sportpszichológusnak fontos szerepe van a sérülések feldolgozásában és a rehabilitáció alatti támasznyújtásban, valamint az események feldolgozásában is.
A sportpszichológust titoktartás kötelezi, csak a sportoló beleegyezésével adhat ki bármilyen információt az ülések tartalmáról.

3. Mire jók a különböző technikák

Különböző sportpszichológiai, mentális és kognitív technikák állnak rendelkezésre, amivel többek között megtanulhatjuk a versenyhelyzetből adódó szorongás és stressz kezelését, az önbizalom erősítését, a koncentráció és a kommunikációs készségek fejlesztését, sérülések alatti és felépülés utáni mentális blokkok, szorongások oldását. A különböző önszabályozó technikák elsajátítása egy tanulási folyamat, mely a szakember segítségével történik. Miután a személy gyakorolta és beépítette ezeket, önállóan rendszeresen alkalmazni tudja mind az edzések, mind a versenyek során. A sportolókon általában nagy a belső, illetve külső nyomás, a felkészülési szakaszok és az éles helyzetek magukkal hozzák a stresszhelyzeteket, így fontos hogy megfelelő megküzdési stratégiákkal rendelkezzenek stresszhelyzetben is. Ezáltal fokozható a teljesítmény és csökkenthető a negatív hatás pl. sérülés. A relaxációs módszerek, légzés gyakorlatok segíthetnek ezeknek a helyzeteknek a megoldásában, a test vegetatív működésének (pl. légzésszám, pulzus) optimális beállításában (pl. nyugtatás, aktivizálás). A mentális tréning lehetővé teszi a teljesítmény fokozását, hibás mozdulatok kijavítását, új mozgások hatékonyabb tanulását, technikák elmélyítését, stratégiai elemek gyakorlását, optimális versenyállapot elérését és más egyéb mentális készség fejlesztését. Ezen kívül a többi mentális, kognitív módszerek elsajátítása is segít a negatív gondolatok gátlásában, átalakításában és a csúcsteljesítményhez szükséges optimális mentális állapot elérésében.

4. Hány alkalom szükséges

A sportpszichológiai alkalmak száma függ az adott személy megkeresésének okaitól, illetve a probléma jellegétől. A mentális fejlődés egy hosszabb-rövidebb folyamat, amely 2-3 üléstől hosszabb távig is elnyúlhat, ez mindenkinél egyéni, egy-két hónaptól több hónapig is eltarthat, amíg a sportolónál megfigyelhető a változás.

A weboldalon cookie-kat használunk, a jobb felhasználói élményért. OK