2. Neurofeedback

Főbb alkalmazási területek:

Neurofeedback

1. Mi a Neurofeedback


A neurofeedback (más néven EEG Biofeedback) egy olyan hatékony, pozitív tanulási módszer, mely az agy hullámainak befolyásolásán keresztül zajlik. Az idegi aktivitás megfigyelésén alapszik, mely során visszajelzést kapunk arról, agyunk, hogyan működik. Ezáltal megtaníthatjuk az agyat a hatékony, helyes működésre, valamint megtanuljuk a különböző testi folyamatinkat megfelelően szabályozni.

A tréningek által az agyhullámaink mintázatának módosítása, beállítása történik, azaz a megfelelő szintre emeljük vagy csökkentjük őket a neurofeedback segítségével. Az agyhullámok mintázatának megváltozásával a mentális állapot is együtt változik. A folyamat során csökkenhet az adott lelki és/vagy idegrendszeri probléma. Megtanulunk ellazulni is.

A módszert neurofeedback terapeuta végzi, aki az agyhullámokat számítógép segítségével vizsgálja, mely során a normálistól eltérő hullámokat felismeri és meghatározza, mely területeken szükséges adott hullámokat erősíteni, másokat elnyomni. Az agy elektromos tevékenységét szenzorokkal mérjük, melyet a fejbőrre teszünk. Az agy aktivitása a számítógép képernyőjén jelenik meg. A szakember figyeli a hullámok mintázatát, eloszlását, amplitúdóját, ezalatt a vizsgált személy általában valamilyen animációt, mesét, filmet vagy játékot néz. Eközben az EEG hullámok operáns kondicionálása történik, vagyis bizonyos hullámokat jutalmazunk, melyek ezáltal gyakrabban előfordulnak, ezzel szemben a nem jutalmazott hullámok számának gyakorisága csökkeni fog. Az agy gyorsan, és öntudatlanul tanulja meg, melyik tevékenységét követi jutalom, így működése átalakul, stabilizálódik és újraszerveződik. A neurofeedback során a személy képes lesz agyműködését befolyásolni. Az idegrendszert ezáltal tréningezzük, melynek segítségével megtanulja a helyes, egészséges működést.

A neurofeedback teljesen non-invazív eljárás, vagyis nem vezetünk semmilyen áramot az agyba, továbbá nem is ingereljük semmivel. Gyógyszerek nélkül, barátságos légkörben, titoktartás mellett végezzük.

2. Mi történik a kezeléseken

Az első alkalommal feltáró, ismerkedő beszélgetés történik, majd ezt követi az agyhullámok elektromos jeleinek bemérése EEG-vel (elektroenkefalogram), vagyis egy teljes körű diagnosztikus felmérés. A kliens problémájának feltérképezése után személyre szabva állapítjuk meg a kezelések (tréningek) számát és menetét.

A tréningek során a személy a számítógép képernyőjét nézi, melynél egy mesét, filmet, DVD-t, animációt vagy valamilyen játékot alkalmazunk. A kliens a látottakat az agyhullámaival nem tudatosan „irányítja”, melyet a terapeuta folyamatosan analizál és figyel. A nem kívánatos hullámok gyengülnek, ugyanis ez esetben romlik a kép minősége, sistereg a hang, így az agy magától arra törekszik, hogy ezeket elkerülje. A jó hullámok azonban erősödnek, mivel ha jól dolgozik a személy, akkor zavaró hang és képi jelek nélkül tudja élvezni a képernyőn vetített kisfilmeket, animációkat, játékokat, így megtanulja az agyhullámok mintázatának megváltoztatását. Az állandó visszajelzések jelentik a gyakorlást, ami által az agy harmonikusabb, hatékonyabb működést képes elérni.

3. Mik a fő alkalmazott területek (a teljesség igénye nélkül)

1. Gyerekek:

    Hiperaktivitás
    Tick
    Alvászavar
    Figyelemzavar
    Szorongáscsökkentés
    Magatartásbeli zavarok, beilleszkedési nehézségek
    Fejfájás
    Tanulási nehézségek
    Teljesítménynövelés
    Koncentrációs nehézségek
    Diszlexia, diszgráfia
    Autisztikus viselkedészavar (csökkenthetőek a tünetek)
    Iskolai stressz csökkentése
    Impulzivitás
    Önbizalomhiány

2. Felnőttek:


    Stressz kezelés
    Szorongás csökkentés
    Relaxáció erősítése
    Koncentrációs nehézségek
    Alvászavarok
    Figyelemproblémák
    Migrén
    Krónikus fáradtság
    Szellemi kapacitás növelése
    Depresszió
    Teljesítményfokozás
    Kreativitás növelése (művészetnél)

3. Sportolók:

    Teljesítménynövelés
    Stressz kezelés
    Szorongáscsökkentés
    Relaxáció erősítése
    Koncentrációfokozás
    Alvászavarok
    Önbizalomhiány
    Figyelemproblémák
    Motivációhiány
    Impulzus kontroll erősítése
    Csúcsteljesítmény elérése

4. Hány alkalom szükséges

A legtöbb probléma esetén a tréningek száma 20-40 alkalom. Az első alkalom ideje 1-1,5 óra. Utána javasolt a heti két kezelés, mely általában 30-50 perc. Ezt követően már csak egy-egy emlékeztető kezelés ajánlott esetleg havonta egyszer.

A módszer tartós eredményeket okoz, az esetek 70-80%-ban javulás várható, így a megfelelő számú kezelések után, a tanulási folyamat eredményeképpen képessé válik a személy a kívánt új mintázat fenntartására önszabályozása által.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, a jobb felhasználói élményért. OK